niedziela, 22 marca 2020

Zupa cappuccino z zielonego groszku.

Nawet zwykły groszek konserwy można podać w ciekawy sposób.
Zupa cappuccino z zielonego groszku.

Składniki:
Groszek konserwy 1 puszka
1 średnia cebula
Łyżka masła
Tymianek według uznania (2 gałązki)
Szklanka mleka 3.2%
Sól pieprz do smaku
250-400ml bulionu warzywnego


Przygotowanie:
Cebulę obieramy kroimy w większą kostkę i smażymy na maśle.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy groszek konserwowy razem z wodą bulion pieprz (czosnkowy)i tymianek.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu.
Wszystko miksujemy na gładki krem.
Jeśli jest taka potrzeba to doprawić do smaku.



Do zrobienia piany:
Do garnka wlać mleko dodać odrobinę soli po czym podgrzać i ubić na pianę.
Napełnić szklanki zupą i uzupełnić pianą z mleka. Udekorować całość szczypiorkiem lub pietruszką zieloną.
Podajemy w towarzystwie grzanek z serem.




Smacznego.

Ilość bulionu zależy od tego jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać.
W nawiasach jest podane ile czego ja dodałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...