Zupa cappuccino z zielonego groszku.
Składniki:
Groszek konserwy 1 puszka
1 średnia cebula
Łyżka masła
Tymianek według uznania (2 gałązki)
Szklanka mleka 3.2%
Sól pieprz do smaku
250-400ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Cebulę obieramy kroimy w większą kostkę i smażymy na maśle.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy groszek konserwowy razem z wodą bulion pieprz (czosnkowy)i tymianek.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu.
Wszystko miksujemy na gładki krem.
Jeśli jest taka potrzeba to doprawić do smaku.
Do zrobienia piany:
Do garnka wlać mleko dodać odrobinę soli po czym podgrzać i ubić na pianę.
Napełnić szklanki zupą i uzupełnić pianą z mleka. Udekorować całość szczypiorkiem lub pietruszką zieloną.
Podajemy w towarzystwie grzanek z serem.
Smacznego.
Ilość bulionu zależy od tego jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać.
W nawiasach jest podane ile czego ja dodałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz