czwartek, 28 lutego 2019

Łopatka marynowana w sosie sojowym


Łopatka marynowana w sosie sojowym. Po prostu bajka.

Składniki:
400g łopatki
1/4 szklanki sosu sojowego
1-2 łyżki miodu
1 łyżka octu ryżowego
1-2 ząbki czosnku jak kto lubi

Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy.
Czosnek obrać i pokroić w plastry.
Resztę składników mieszamy razem i wlewamy do miski lub worka.
Mięso obtaczamy marynatą z każdej strony i odkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Po tym czasie mięso przekładamy razem z płynem do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180stopni. SMACZNEGO

Jeśli mięso marynujemy w misce to przewracamy je na drugą stronę po paru godzinach.

Takie mięsko użyłam do Ramenu ale świetnie też smakuje na zimno jako dodatek do chleba. PYCHA

Czas pieczenia oczywiście musi być pod kontrolą bo piekarnik piekarnikowi nie równy.
Mięso ma być miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...