To danie najczęściej przygotowuję na uroczysty obiad. Kaczka jest przepyszna . Jest to jedna z moich ulubionych propozycji na drób. Polecam
Składniki:
1 kaczka
2 jajka
4 łyżki masła
Pietruszka zielona według uznania
200g wątróbki drobiowej
sól
pieprz
Pieprz czosnkowy
Majeranek
Przygotowanie:
Kaczkę dzień wcześniej przed podaniem myjemy osuszamy usuwamy korpus. W misce mieszamy sól z łyżka majeranku i pieprzem czosnkowym ile kto lubi. Nacieramy kaczkę w środku i na zewnątrz. Tak przygotowane mięso odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy kaczkę i przystępujemy do faszerowana. Wątróbkę mielimy. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy na puch. Wszystkie składniki łączymy z siekaną zieloną pietruszką oraz żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania (dobrze robi dodatek gałki muszkatołowej). Tak przygotowaną masą nadziewamy kaczkę zaszywamy starannie brzuch kaczki pieczemy ok 2-2,5 godzin w piekarniku w temperaturze najpierw 200 st.pod przykryciem przez godzinę następnie ściągamy pokrywkę zmniejszamy temperaturę do 180st. i pieczemy kolejną godzinę aby nabrała koloru. Sprawdzając od czasu do czasu czy nie wymaga podlania ale to już po ściągnięciu pokrywki . Tak przygotowaną kaczkę podajemy z pieczonymi ziemniakami i kapustą lub puree z topinamburu jabłka i orzechów które idealnie podkreśla smak tego dania.
Ja piekłam mięso równe 2godziny. Moja kaczka miała masę 1.800 kg po odkrojeniu korpusa
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz