Dzie艅 dobry kochani 馃榾
Kolejna partia og贸rk贸w zrobiona
Tym razem w musztardzie jedne z moich ulubionych. Robione wczoraj wi臋c do konca nie przesz艂y jeszcze ale i tak s膮 oj MNIAM
Sk艂adniki:
2 kg og贸rk贸w gruntowych
1 litr wody
250 ml octu 10%
5 艂y偶eczek musztardy sarepskiej (najlepsza mo偶na u偶y膰 jak膮 sie ma z miodowa tez sa dobre )
1,5 szklanki cukru(u mnie ciut wi臋cej wol臋 bardziej na s艂odko trzeba kosztowa膰)
2 艂y偶ki soli
gorczyca czosnek ziele angielskie
Przygotowanie:
Woda ocet cukier musztard臋 i s贸l mieszamy w garnku zagotowa膰 i wystudzi膰 .
Og贸rki myjemy obieramy(ja cz臋艣膰 z nich nie obiera艂am smaku to nie zmienilo wersja dla leniwych 馃槣 a nawet sa bardziej chrupiace ) i kroimy wzd艂u偶 na 膰wiartki. Uk艂adamy w s艂oikach i dorzucamy do ka偶dego po par臋 ziaren gorczycy ziela angielskiego i po z膮bku czosnku. Zalewamy wystudzon膮 zalew膮 mocno zakr臋camy i pasteryzujemy od zagotowania oko艂o 5 minut. Po wyj臋ciu z wody s艂oiki uk艂adamy do g贸ry dnem i pozostawiamy do wystygni臋cia.SMACZNEGO
Z tej porcji wychodzi 8s艂oik贸w 艣rednich takich po burakach 420g.
Takich jeszcze nie robi艂am!
OdpowiedzUsu艅Polecam s膮 naprawd臋 dobre.
Usu艅Pozdrawiam :-)