Blanszowana marchewka to świetny pomysł jako dodatek do obiadu. Jest chrupiąca a z dodatkiem masła czosnku i imbiru pycha😍.
POLECAM
Średniej wielkości marchewka
Łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
Imbir według uznania
Pietruszka zielona
Sól pieprz
Marchew obieramy myjemy i tniemy na słupki.
Do gotującej się wody dodajemy sól i wrzucamy marchew.
Gotujemy około minuty nie dłużej.
Po tym czasie wyjmujemy marchew i od razu wkładamy ją do miski z wodą i lodem lub przelewamy zimną wodą. Odcedzić.
Na patelni rozpuścić masło i dodać posiekany czosnek chwilę smażymy po czym dodajemy starty imbir oraz pietruszkę(u mnie ok.1cm ale kto jak lubi). Na patelnię wrzucamy marchew mieszamy doprawiamy i gotowe. Jeśli chcemy na ciepło to można chwilę podgrzać. Marchewka jest chrupiąca i świetnie pasuje do wielu dań. Ja ją podawałam do kurczaka.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz