Szare kluchy z boczkiem i białym serem.
Składniki:
Około 1 kg ziemniaków
2 jajka
Około szklanka mąki
Sól
150g boczku wędzonego
Cebula
Kwałek tłustego kwaśnego twarogu
Przygotowanie:
Na początek należy obrać ziemniaki dokładnie je umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach .
Następnie za pomocą bawełnianej ścierki trzeba je odcisnąć a sok odstawić na kilka minut. Po paru minutach wylewamy delikatnie sok z góry a skrobię która zostala na dnie dodajemy razem z jajkami mąkę oraz sola do ziemniaków. Całość mieszamy i ewentualnie dodajemy jeszcze mąkę masa musi być dosyć zwartą. W garnku zagotować wody z czubatą łyżką soli.Kiedy woda się gotuje łyżką zbieramy nieduże kluski i wkładamy je do gara.
Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy od razu po ugotowaniu.
Boczek razem z cebulą pokroić w kostkę i przesmażyć.
Polewamy raczej dużą porcją tłuszczu z skwarkami oraz sporą garścią tłustego koniecznie zimnego twarogu z szczyptą soli i szczypiorku. SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki na serku twarogowym
Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...
-
Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi. Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani l...
-
Żeberka z szybkowaru Składniki: Kg żeberka extra miesne lub jakie tam mamy 2-3 łyżki masła i oleju Przyprawy: Sól pieprz czos...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz