sobota, 20 lipca 2019

Jajka w szklance

Metod do przygotowania jajek w szklance jest co najmniej kilka.
Ja postanowiłam zrobić je w ten sposób.
Niby zwykłe jajka gotowane na miękko ale podane w ciekawy sposób.
Polecam.

Składniki:
4 jajka
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Sól i pieprz
Opcjonalnie odrobina musztardy lub tabasco dla zaostrzenia smaku

Przygotowanie:
W garnku zagotować około 1 litr wody. Do wrzącej wody włożyć delikatnie 4 jajka. Gotować 4 minuty. Wyjąć i schłodzić około 1-2 minuty w zimnej wodzie. Jajka obrać ze skorupki i przełożyć do szklanki lub filiżanki. Każdą porcję posypać posiekanym szczypiorkiem(u mnie pietruszka) i oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smak jajek można dodatkowo wzbogacić odrobiną musztardy.
Jajka podajemy w towarzystwie świeżej bułki z masełkiem lub bardziej fit z chlebem razowym i twarożkiem.
Z podanej ilości wychodzą 2 porcje.
SMACZNEGO.

5 komentarzy:

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...