Szczawiowa to jedna z moich ulubionych zup.
Dziś wersja niecodzienna i pyszna no bo ile idzie jeść tą samą wersję😜.
Zupa szczawiowa z żurkiem i jajkiem sadzonym polecam.
Dziś wersja niecodzienna i pyszna no bo ile idzie jeść tą samą wersję😜.
Zupa szczawiowa z żurkiem i jajkiem sadzonym polecam.
Składniki:
Pęczek szczawiu
Około 0.8 l rosołu drobiowego
1 szklanka żuru
Jajka
Sok z cytryny opcjonalnie
Sól pieprz
Pęczek szczawiu
Około 0.8 l rosołu drobiowego
1 szklanka żuru
Jajka
Sok z cytryny opcjonalnie
Sól pieprz
Sposób przygotowania:
Szczaw myjemy i drobno siekamy.
Do garnka z gorącym rosołem dodajemy szczaw i gotujemy 15 minut.
Następnie zalewamy wszystko żurkiem oraz doprawiamy według uznania sokiem solą pieprzem i zagotować.
Na talerzu układamy porcję zgniecionych ziemniaków zalewamy zupą i układamy na górę jajko sadzone.
SMACZNEGO
Szczaw myjemy i drobno siekamy.
Do garnka z gorącym rosołem dodajemy szczaw i gotujemy 15 minut.
Następnie zalewamy wszystko żurkiem oraz doprawiamy według uznania sokiem solą pieprzem i zagotować.
Na talerzu układamy porcję zgniecionych ziemniaków zalewamy zupą i układamy na górę jajko sadzone.
SMACZNEGO
Oczywiście to tylko propozycja podania ziemniaki można pominąć a jajko zrobić sobie np. na twardo.
Zamiast żurku można użyć barszcz biały.
Zamiast żurku można użyć barszcz biały.
Jeśli żur jest kwaśny pominąć sok z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz