Większość z nas przygotowuje ją samemu w domu wiec mam i ja.
Domowa Vegeta.
Składniki:
1 kg marchwi
200 -250g pietruszki
250 g selera
2 pory (biała część)
5 dag suszonych grzybów
Parę łodyżek świeżego lubczyku
1 pęczek natki pietruszki
Łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Kilka ziarenek ziela angielskiego
3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
3 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy na drobne paseczki można to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Pory rozcinamy na pół a następnie kroimy na mniejsze paski.
Z pietruszki i lubczyku odrywamy łodygi i zostawiamy tylko liście myjemy i suszymy.
Warzywa suszymy na suszarce do grzybów i warzyw lub tak jak u mnie w piekarniku.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 70 stopni i przy lekko uchylonych drzwiczkach suszymy je około 5-6 godzin. Pod koniec suszenia dodajemy pietruszkę i lubczyk.
Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkowicie suche i sztywne.
Następnie wszystkie wysuszone warzywa oraz pozostałe składniki wkładamy partiami do blendera i miksujemy do uzyskania żądanej konsystencji.
Jak widać na zdjęciu u mnie nie zbyt drobno.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz