Karminadle czyli kotlety mielone.
Są to małe najczęściej okrągłe i lekko spłaszczone kotlety przygotowywane z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego ale również szczególnie dawniej z mięsa króliczego ponieważ na Górnym Śląsku powszechna była tradycja chowu królików (dziś już mniej). Karminadle w przeszłości były daniem odświętnym obecnie stały się daniem obiadowym podawanym w tygodniu.
Pokrojone na plastry świetnie smakują na zimno jako dodatek do świeżego pieczywa. Mniam polecam
Składniki:
400g mięsa np. szynki łopatki
jajko
mała bułka
średnia cebula
pieprz i sól
olej do smażenia
Bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy suszymy i mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę namoczyć w wodzie a gdy zmięknie odcisnąć. Następnie do miski wbijamy jajko dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę bułkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę. Gdy wszystko jest gotowe formujemy okrągłe spłaszczone kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron na mocno brązowy kolor.
SMACZNEGO
poniedziałek, 9 października 2017
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki na serku twarogowym
Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...
-
Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi. Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani l...
-
Żeberka z szybkowaru Składniki: Kg żeberka extra miesne lub jakie tam mamy 2-3 łyżki masła i oleju Przyprawy: Sól pieprz czos...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz