Na śniadanie był dziś bałagan czyli Urnebes.
Jest to sałatka Serbska.W gruncie rzeczy jest to po prostu mieszanina chili oraz białego sera z dodatkiem śmietany.
Zwykle używana jako dodatek do grillowanego mięsa.
U mnie jako dodatek do pieczywa.
Składniki:
Twarożek
Śmietana lub jogurtu naturalny
Czerwone chili w strąkach i w proszku
Oliwa
Czosnek (opcjonalnie)
Sól
Przygotowanie:
Posiekane chili mieszamy z serem dodajemy odrobinę śmietany i sproszkowaną papryką najlepiej Alevą( ja takiej nie miałam więc dodałam zwykłą paprykę słodką oraz pieprz cayenne) ilość papryki zależy od tego czy sałatka ma być bardziej czy mniej ostra. Na koniec trochę oliwy soli i ewentualnie drobno posiekany czosnek (u mnie obowiązkowo).
Dla zmacerowania się smaków Urnebes warto zrobić co najmniej godzinę przed podaniem.
SMACZNEGO
Ilość śmietany zależy od tego do czego ma być użyty bałagan. Jako dodatek do grillowanych mięs czy jako pasta na kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz